Sunday, December 4, 2011

A million stars falling from the sky




A million stars falling from the sky adalah sebuah drama yang diterbitkan dalam tahun 2002. Ini adalah drama jepun yang dibintagi oleh Kimura Takuya yang mebawa watak Ryo. 

Saya tergerak hati untuk menonton drama ini selepas mendapat tahu bahawa drama korea Bad Guy meniru plot cerita drama jepun ini. Drama Bad Guy diterbitkan pada tahun 2010 yang sepatutnya 20 episod tetapi telah dipendekkan kepada 17 episod selepas Kim nam Gil diarahkan mengikuti latihan tentera selama 2 tahun.

Drama jepun A million stars falling from the sky hanya 11 episod. cerita dimulakan dengan pembunuhan seorang pelajar wanita kolej yang terjun dari bangunan. Cerita Bad Guy juga dimulakan dengan watak wanita yang terjun dari bangunan apartment. Siasatan dilakukan oleh seorang detektif iaitu Kanso Chan atau Kan-chan bersama rakan setugasnya. Dalam Bad guy juga siasatan dilakukan oleh 2 detektif.




Kimura Takuya membawa watak Ryo lelaki yang berwatak 'devil' dan tidak mempunyai perasaan. mempunyai pegangan hidup bahawa didunia ini tiada tuhan dan dia adalah tuhan manakala kehidupan adalah papan catur dan manusia adalah buah catur yang boleh diatur.

Ryo sebagai seorang chef pelatih begitu senang membuat wanita jatuh cinta kepadanya. Kisah perkenalan dengan puteri kesayangan hartawan bernama Miwa di kapal persiaran. Dengan begitu mudah Ryo menawan hati Miwa dan begitu mudah Miwa bercumbu dengan lelaki yang baru dikenalinya. Hebat betul tarikan Ryo.

Ryo memilki kekasih iaitu Yuki......wanita pemalu yang bekerja di kedai aiskrim. Yuki terlalu cintakan Ryo dan terlalu taksub dengan cintanya kepada Ryo sehingga sanggup melakukan apa sahaja. Yuki tahu Ryo tidak pernah cintakan dia dan Ryo tidak pernah cintakan sesiapa.


Fukitsu Eri membawa watak Yuko......adik perempuan detektif Kanso. Yuko adalah rakan rapat Miwa dan beliaulah yang menjadi orang tengah antara Miwa dan Ryo. Ada tarikah dalam diri Yuko sehingga menyebabkan Ryo sentiasa ingin menjadi rakan kepada Yuko. Yuko adik yang taat kepada abangnya Kanso telah pergi pertemuan 'blind date' dengan seorang lelaki direstoran dimana Ryo bekerja. 

Yuko sentiasa menjadi teman baik Miwa.....mengatur pertemuan antara Ryo dengan Miwa....menjadi orang tengah antara Ryo dan Miwa. Yuko mengetahui tentang hubungan Ryo dengan wanita lain.....bila Yuko menanya Ryo siapa sebenarnya yang Ryo suka.....Ryo telah menunding jari kearahnya "awak adalah orang yang paling saya suka".....dengan wajah yang serius dan kemudian Ryo tersenyum mengejek. Sebenarnya perkataan Ryo itu betul kerana Yuko adalah orang yang paling Ryo ambil berat....teman wanita Ryo iaitu Yuki tidak cemburukan Miwa kerana dia tahu Ryo hanya 'bermain' dengan Miwa tetapi apabila melihat cara Ryo memandang Yuko dan berbual dengan Yuko....beliau cemburu dan cuba menikam Yuko tetapi dihalang oleh Kanso.

Dengan wanita lain....Ryo tidak pernah hendak berbual panjang....Ryo tidak pernah memberi peluang wanita-wanita meluahkan rasa hati mereka....Ryo tidak berperasaan.....Ryo hanya tidur dengan mereka. Miwa yang terlalu cintakan Ryo telah sanggup melarikan diri dari rumah......memujuk Ryo untuk melarikan diri bersamanya. Ryo sedar Miwa sudah tidak berguna lagi jika keluar dari keluarga hartawan itu.....Ryo memanipulasi Miwa supaya membunuh tunangannya...kerana kata Ryo tunangan Miwa itu adalah penghalang kepada hubungan mereka.

Miwa terpengaruh dengan kata-kata Ryo telah menembak mati tunangnya dan Ryo sampai ditempat kejadian dan cuba untuk menjadikan dirinya sebagai pembunuh tersebut. Ryo sangat bijak.....dia meninggalkan tanda-tanda curiga kepada pihak polis....Ryo tahu bahawa dia akan terlepas.....Miwa yang rasa bersalah telah membunuh diri dengan terjun dari bangunan tinggi. Ryo sekali lagi telah berjaya menghapuskan miwa....wanita yang menganggu hidupnya.

Ryo terus berhubung dengan Yuko.....Detektif Kanso cuba beri amaran kepada Ryo supaya menjauhkan diri dari adiknya itu. Ini episod yang paling saya tidak lupa....yang tidak disangka-sangka......ketika Ryo menyeberang  jalan menghala ke arah Yuko yang sedang menunggunya dihadapan cinema, Detektif Kanso pula berjalan dari arah bertentangan.....mereka bertembung ditengah-tengah jalan dan kemudian melepasi satu sama lain.....tiba-tiba Ryo terhuyung hayang di seberang jalan. Rupanya detektif Kanso telah menikam Ryo dengan pisau. Memang mengejutkan tindakan seorang detektif yang sangat berdidekasi....tindakan ini tidak disangka oleh penonton. inilah kelebihan drama Jepun......drama jepun amat bijak dalam memasukkan elemen suspen dan kejutan.

Tidak seperti Bad Guy.....drama jepun ini tidak banyak flash back.....penonton tidak dapat menduga kejutan yang akan diberikan. Yuko dan Ryo telah benar-benar jatuh cinta....Yuko telah berjaya menukar Ryo menjadi 'manusia semula'. Ryo pertama kali menangis dihadapan Yuko....memaparkan sifat sedih, takut dan kecewa dihadapan Yuko. Sifat yang disembunyikan dan tidak langsung dipaparkan diwajahnya.....hanya Yuko yang nampak semua sifat tersembunyi itu. Yuko...wanita pertama yang dibenarkan menjejaki ke rumah Ryo.....wanita yang gagal ditiduri oleh Ryo ketika pertemuan pertama sedangkan wanita-wanita lain begitu senang mengajak Ryo ke tempat tidur. Ketika Ryo dan Yuko gembira sebagai pasangan kekasih.....kejutan telah dilakukan oleh drama ini sehingga penonton akan berkata.....oh noooo.....tidak mungkin.....janganlah....sebab mereka adalah pasangan yang menpunyai chemistry antara satu sama lain.  



Ending A million stars falling from the sky adalah seperti ending Bad Guy....sad ending. Ryo ditembak mati oleh Yuko. Bila Yuko menanyakan kepada Ryo adakah selama ini Ryo mempermainkan dirinya dan mempergunakan dirinya untuk membalas dendam kepada abangnya detektif Kanso yang telah menyebabkan kematian bapa Ryo. Ryo melutut dan menangis.....Ryo berkata " I love You"....Yuko terus melepaskan tembakan tepat kearas Ryo. Ryo mati dan Yuko mengambil surat yang berada dipoket Ryo...surat yang ditujukan kepada Kanso.....ketika membaca surat tersebut dan mengetahui rahsia yang disimpan oleh Ryo (suspen yang saya tinggalkan untuk anda tengok sendiri) menampakkan perubahan wajah Yuko sehingga Yuko mendukung mayat Ryo dan mengheretnya kearah sungai. Memasukkan mayat Ryo kedalam perahu dan berdayung ketengah sungai......Kanso mengejar adiknya itu. Yuko senyum kepada abangnya dan berkata ' maafkan saya'....memegang tangan Ryo dan melepaskan tembakan tepat ke arah jantungnya sendiri dan mati disisi Ryo.

Sebagai penonton.....kejutan besar berlaku diepisod ke 9. Cerita jepun amat bijak menjadikan penonton tergamam dan terkejut......sesuatu yang langsung tidak diduga....tiada hints langsung dari episod awal. Ryo mengaku memanipulasi wanita disampingnya dan mengaku menyebabkan kematian gadis kolej yang terjun dari bangunan, kematian Miwa. Semua kematian ini bukan beliau yang lakukan secara langsung....tetapi dilakukan dengan memanipulasi wanita yang mencintai dirinya tetapi hanya satu pembunuhan yang dilakukan oleh dirinya sendiri iaitu menembak mati sakuri (saya kurang ingat nama wanita ini) sebanyak 3 kali demi melindungi rahsia dari pengetahuan Yuko. Anda akan merasa suspen disaat-saat Ryo tidak semena-mena mencapai pistol dan menembak kearah Sakuri ......tembakan yang tidak dirancang langsung.....ia berlaku tanpa anda duga.

Saya tidak ceritakan suspen terbesar dalam cerita drama ini. Jika saya cerita.....tiadalah keseronokan menonton drama ini. So cubalah anda tonton drama jepun ini......plot ceritanya lebih hebat dari Bad Guy. Saya tinggalkan adegan suspen ini untuk anda.....jika anda tahu rahsia antara Yuko dan Ryo....anda akan faham mengapa Yuko bunuh diri dan mati bersama Ryo. Jika anda sering menonton drama jepun.....anda tahu cara cerita digarapkan dalam drama jepun selalunya bermula dengan keadaan yang membosankan pada awal tetapi jika anda ikuti.....anda akan temui satu kejutan yang tidak disangka....itulah keistimewaan cerita jepun. Drama korea pula memang menarik untuk ditonton tetapi kadang-kadang ia terlalu melodidrama.....kejutan tiada....hilang lojik....contohnya, ketika Shim Gun Wook mengunjungi rumah lama yang ditinggalkan lebih 20tahun.....rumah tersebut tidak terusik malah bumbung rumah tersebut kelihatan baru bagi sebuah rumah yang telah terbiar selama 20tahun berbeza dengan AMSFFS......ketika Ryo pergi kerumah keluarganya yang telah terbiar selama 25tahun.....rumah tersebut memang kelihatan terlalu usang dan walaupun barang-barang tidak terusik tetapi kita dapat lihat ia benar-benar telah usang.

Watak Ryo dan Shim Gun Wook sebagai lelaki 'devil' yang tidak berperasaan mempermainkan dan memanipulasi wanita....akhirnya mati ditembak. Penulis Bad Guy masih mengekalkan ending drama AMSFFS.....tetapi kematian Gun Wook tidak begitu trajis berbanding dengan kematian Ryo. Ketika Ryo ditembak oleh Yuko.....penonton akan tergaman dan akan menangis.

Persamaan antara Bad guy dengan AMSFFS adalah watak yang meyebabkan kemusnahan hidup 2 lelaki iaitu Ryo dan Shin Gun Wook tidak menerima balasan. Detektif Kanso....lelaki yang telah 'memusnahkan' hidup Ryo dan menyebabkan ia membesar sebagai lelaki tanpa perasaan kecuali dendam...tidak menerima apa-apa balasan begitu juga Mrs Shin....wanita jahat yang menjadikan Shim Gun Wook sebagai manusia yang tiada identiti dan penuh dendam.


Dari segi suspen.....drama jepun ini lebih berjaya berbanding dengan Bad Guy. Versi korea lebih banyak flash back....kejutan kurang kerana penonton telah tahu motif dendam Shim Gun Wook. 

Dari segi menghayati watak lelaki devil....Kimura dan Kim Nam Gil mempunyai keistimewaan mereka masing-masing. Kehebatan Kim Nam Gil telah menjadikan saya salah seorang peminatnya yang terbaru hehehehe. Watak lelaki nakal Kim Nam Gil memang mampu menjadikan semua penonton wanita jatuh hati kepadanya.

Sila kesini untuk menonton A Million Stars Falling From The Sky dan mengetahui suspen yang saya tinggakan untuk anda.




Bad Guy


Lamanya saya tidak mengup-date blog nie. Sebenarnya tidak ada cerita yang hendak saya bualkan. 

Sebulan yang lepas saya telah membeli laptop XPs dell. Dengan laptop baru memang seronok bila tengok movie di internet. My fren minta saya tengok drama korea Bad Guy....katanya drama yang paling best dia pernah tengok.

Drama 17 episod nie saya tengok sehingga habis episod dalam tempoh seminggu. Betul kata kawan saya....ini drama korea terbaik yang saya tonton setakat ini. Bagi pendapat peribadi saya, drama ini bagus disebabkan watak Shim Gun Wook lakonan Kim Nam Gil. Kim nam Gil berjaya membawa watak lelaki 'jahat'/pengoda dengan baik sekali.....lelaki yang terpaksa sembunyikan perasaan cinta, sedih, marah diwajahnya tetapi mata nya mempamirkan semua perasaan tersebut. Mata Shim Gun Wook mempamirkan semua perasaan beliau. beliau cemburu....dapat dilihat dari lirikan matanya walaupun wajahnya seperti tiada perasaan.

Disebabkan lakonan terbaik Kim nam Gil....sekarang saya mula menonton drama-drama lakonan beliau.


Daripada seorang lelaki cute.....beliau berubah menjadi lelaki seksi dan mengoda setiap wanita dengan personalitinya sebagai Shim Gun Wook dalam Bad guy


Plot drama bad Guy dimulakan dengan kisah seorang stunt man iaitu Shim Gun Wook cuba mendekati waris kumpulan Haeshin Group. Dendam terhadap Haeshin Group telah menyebabkan Shim Gun Wook mendekati Hong Mo Ne bagi memusnahkan Haeshin Group. Dendamnya terlalu dalam sehingga akhirnya memusnahkan dirinya.


Hong Mo Ne...anak manja yang sentiasa dapat apa yang dikehendaki. Tergila-gilakan Shim Gun Wook dan  terlalu mudah jatuh cinta. Kesempatan ini diambil oleh Shim Gun Wook untuk mendekati Haeshin Group. Dalam drama ini, Shim Gun Wook hanya memainkan peranannya sebagai pengoda dengan bermain dengan perasaan Mo Ne. 
Han Ga Im pula melakunkan watak Moon Jae In, rakan kepada Mo Ne dan pekerja kepada Mrs Shin...ibu Mo Ne. Moon Jae In membawa watak wanita mata duitan.....mengejar lelaki yang kaya. Salah sangka dengan Shim Gun Wook dengan menyangkakan bahawa beliau adalah Hong Tae Sung....waris Haeshin Group. Watak Moon Jae In dalam drama ini adalah sangat annoying.....wanita yang sentiasa salah sangka. Walaubagaimanapun beliau adalah wanita yang dicintai oleh Gun Wook.


Hong Tae Ra adalah kakak kepada Hong Mo Ne. Beliau wanita kerjaya yang berkelibar dalam Haeshin Group. Terpaksa berkahwin atas kehendak keluarga....sangat taat kepada ibu dan bapanya. mempunyai suami yang tidak dicintainya dan seorang anak perempuan. Bertemu dengan Shin Gun Wook menyedarkan beliau akan cinta. Beliau sanggup bercerai dengan suami dan melawan ibunya semata-mata kerana sangkakan Shim Gun Wook cintakan dirinya. Watak wanita yang kesepian.....dimanipulasikan oleh Shim Gun Wook tanpa disedari bahwa wanita ini adalah kakak tirinya.


Dalam drama Bad Guy ini, watak yang paling saya suka adalah watak adik kepada Moon Jae In.....watak yang timbul sekali sekala. Hanya watak dia sahajalah yang memaparkan wanita itu bersikap rasional. watak dia sahajalah memaparkan bahwa wanita itu tidak bersikap buruk. Bila berada bersama adik Moon Jae In ini....Shim Gun Wook memaparkan wataknya yang sebenar.....dia senyum dan gembira. Watak ini sahajalah yang begitu menyenangkan......sehingga kadang-kadang terfikir bahawa budak ini lebih matang berfikir berbanding dengan kakaknya Moon Jae In.

Inilah watak jahat dalam drama ini. lakonan Mrs Shin sebagai wanita kejam dan tidak berhati perut. Watak dia terlalu hidup sehinggakan kita boleh rasa perasaan benci yang amat sangat terhadap Mrs Shin. 

Walaubagaimanapun....ending drama ini tidak menyeronokkan. Mrs Shin tidak dihukum atas kesalahannya malah beliau tidak insaf langsung.....kemenangan berada dipihaknya apabila anak perempuan beliau dari hasil perkahwinan terdahulu berjaya dilantik sebagai waris utama Haeshin Group. Anak luar nikah suaminya iaitu Shim Gun Wook dihukum atas kesalahan sendiri.....Shim Gun Wook ingin membalas dendam tetapi akhirnya 'dihukum' apabila ditembak oleh adik perempuannya sendiri iaitu Hong Mo Ne. Shim Gun Wook tidak berjaya dalam membalas dendamnya sebaliknya terpaksa menerima hakikat bahawa perbuatanya itu mengakibatkan dia bermain dengan perasaan adik kandung dan kakak tirinya sendiri. Shim Gun Wook mati tanpa dikesan....beliau yang cuba melindungi adik perempuannya telah membuang semua pengenalan diri dan mati sebagai seorang yang tidak dikenalpasti identiti (tak lojik kan.....mana perginya detektif yang terlalu busybody).

Walaupun tajuk cerita ini Bad Guy tetapi cara plot drama ini digarap....ia hanya memaparkan bahawa wanita yang menyebabkan lelaki jahat. Ibu Shim Gun Wook menjalinkan hubungan luar nikah dengan pengarah Haeshin Group sehingga melahirkan anak lelaki dan kemudian dengan mudah menyerahkan anak lelakinya kepada keluarga ini. Wanita tamak dan kejam seperti Mrs Shin telah menyebabkan Shim Gun Wook hilang identiti sebagai Hong Tae Jung.....membunuh ibu dan bapa nya yang bisu dan pekak. Watak Mo ne.... perempuan yang ingin memiliki semua yang diingini.....merasa telah dicintai apabila sedikit perhatian diberikan....mengejar Shim Gun Wook walaupun berkali-kali tidak diindahkan oleh Shim Gun Wook. Menyalahkan lelaki itu dan kemudian menembaknya. Mo Ne boleh balik kerumah dan kemudian melakukan yoga......sifat jahat semulajadi yang diwarisi dari ibunya Mrs Shin. Moon Jae In pula adalah wanita mata duitan....materialistik.....wataknya amat menjengkelkan.....sebagai wanita yang sentiasa berperangsangka buruk.....pada awal, penonton menjadi menyampah dengan watak Moon Jae walaupun ia adalah watak wanita utama dalam drama ini.

Jika anda ingin menonton boleh kesini....


Jacinda.....gambarnya cantik tetapi ada episod yang broken manakala kat mysoju......terlalu sakit hati nak tengok sebab komen penonton ditayang kat skrin. Ia seolah-olah anda menonton wayang kemudian ada orang duduk memgulas setiap tingkahlaku watak.....terlalu annoying. Kat Maaduu....drama ini tiada dalam list.

Monday, August 15, 2011

Ramadhan 14

Dua hari saya tidak mengupdate My Diary TBLC sebab terlalu sibuk dengan kehadiran tetamu saya yang hampir 8 orang pada hari sabtu dan ahad. Ketika nie memang rosak diet terutama bila berbuka puasa beramai-ramai dan pelbagai jaudah disediakan. Walaupun hari ahad sibuk melayan tetamu saya tetapi masih sempat saya lari sekejap masuk bilik dan timbang. Wahhhhhh....minggu nie tak turun.....naik 0.1kg. Bila lihat angka kat mesin timbang bertambah....hati dah sedih sangat tapi kembali ceria apabila saya ambil ukuran badan.....ukurlilit pinggang saya turun 4cm minggu ini. Oklah itu matlamat asal saya.....ukur lilit pinggan.




Friday, August 12, 2011

Ramadhan 11


 Menu puasa ke 11 nie agak extravaganza sedikit....eh bukan sedikit tapi banyak.....banyak dengan kalori dan kolesterol. Nasi putih bersama kari udang harimau dan sayur peria katak goreng. lepas tu beli kuih bangkit kat kawan ofis.....lepas terawaih kononnya nak rasa satu....pastu dua....pastu terus jadi 4. Hari nie kalori masuk memang berlebihan.....lebih dari 1500.


Thursday, August 11, 2011

Ramadhan 10

 Menu hidangan untuk berbuka pada hari puasa ke 10 nie adalah simple sangat-sangat. Nasi putih bersama sayur petola masak air, ikan kembong goreng dan sambal tomato. Sedap makan macam nie sampai terbabas sehingga menambah nasi lagi sedikt jadi nasi ambil lebih semalam.

Dekat ofis saya nie, rakan-rakan sekerja (wanita) tengah mengamalkan diet protein sahaja iaitu makan lauk sahaja dan tidak ambil kabohidrat seperi nasi, tepung gandum, pasta dll yang berkaitan dengan kabohidrat. Ini adalah program diet yang melibatkan satu produk pelangsingan badan yang dibeli oleh mereka. Satu tin minuman kesihatan itu berharga lebih RM100 untuk tempoh seminggu. Mereka ajak saya join, mereka kata "kalau u amalkan diet guna cara nie mesti u boleh turun lebih 2 kg seminggu sebab u nie orang yang sangat berdisplin". Tertarik.....pada saat awal ye memang tertarik....tapi bila fikir sampai bila nak dikorbankan kabohidrat tu. yang paling tak sanggup adalah untuk keluarkan duit beli produk. Kawan saya kata "kalau u ambil produk nie....u nak makan ayam seekor pun tak pe asalkan jangan ambil nasi dan makanan yang melibatkan gandum". Tak pelah....saya selesa dengan cara makan macam nie......saya bukan nak berdiet sahaja tapi nak makan secara sihat lengkap dengan semua sumber nutrition yang diperlukan badan.




Pengambilan kalori saya pada petang nie di rosakkan oleh Kuih cara manis durian ini. Buat 12 biji, kalau tak makan semua nanti sapa nak makan kan so tuan punya blog nie pun makanlah semua. Kalori sebijik kuih cara nie 31 kalori sebab tambah durian kalau 12 maka dah 372 kalori. Haiii rosak kalau asyik rajin nak buat kuih bila berbuka, tak buat teringin sangat-sangat. Resepi cara nie boleh didapati diblog saya resepidaria.com.

Wednesday, August 10, 2011

Tersilap kira

 Ini adalah mug saya sering saya guna untuk minum. Bila isi dalam diari TBLC, saya selalu letakkan pengambilan air suam (tap water) sebagai 1 gelas untuk satu mug ini. Setiap hari saya paksa diri saya minum air sebanyak 8 gelas sehari (minimun) sekurang-kurangnya (jika tidak ke gym). Dalam bulan puasa lebih sukar sebab tempoh minum air adalah antara waktu bersahur dan waktu malam. Waktu sahurlah yang paling sukar sebab tempoh singkat tambahan pulak jika saya minum banyak maka setiap 5 minit saya akan ke toilet. Paling tension bila tengah drive nak pergi kerja pagi-pagi.....kat Kota damasara nie memang banyak trafik light dan jam kat jalan menghala ke Surian Tunnel so ketika tu memang mengigil tahan nak buang air kecil. tension je....tiba2 je jadi marah dan tak sabar.....sampai ofis kena lak berebut lif....aduhhhhh angin je bila lif berhenti setiap tingkat sebelum sampai ke tingkat saya iaiatu 17. Tiap-tiap pagi sepanjang bulan puasa saya alami keadaan begitu.

Pagi tadi lepas sahur, saya terfikir untuk sukat air dalam mug saya saya guna tu. 1 gelas adalah bersamaan 250ml air. Kalau minimum 8 gelas maka lebih kurang 2000ml air perlu masuk dalam tubuh kita sehari-hari. Jom tengok berapa sebenarnya sukatan air yang telah saya ambil sepanjang bulan puasa.


Ini mug Ikea yang saya sering guna (ini je yang ada kat umah tu....kalau tetamu datang ramai-ramai....memang masalah sbb ada 4 ketul mug aje)

Rupanya 1 mug tu mengandungi 400ml air. Jadi sebenarnya saya dah ambil 8 mug (termasuk milo) X 400ml =3200ml. Saya dah ambil 3200ml air dalam sehari sepanjang bulan puasa. jadi mulai sahur esok tak perlulah saya paksa diri minum 3 gelas air. Selesailah masalah saya yang asyik nak buang air kecil setiap 5 minit selepas sahur. Saya cuma perlu minum 1 mug milo dan 1 mug air suam.

Ramadhan 9

Hari Selasa iaitu semalam, saya tidak masak sendiri sebaliknya pergi ke Pasar Malam Paya Jaras. Hari sabtu nie ada tetamu yang akan datang berbuka puasa dirumah so petang semalam saya kenalah cari barang-barang untuk dimasak nanti. Setelah selesai shopping barang mentah, saya cari jaudah untuk berbuka sebab dah lewat untuk balik rumah dan masak. Saya beli 5 ketul tepung pelita dan sebungkus laksa penang. Mujur saya mampu kawal nafsu nak beli semua makanan kat pasar ramadan tu....semua kuih kegemaran saya ada kat situ tepung bungkus, kuih koci, lopes, pengat pisang.....wahhhhh masa tu tawaf 2/3 kali kat depan gerai tu tapi hati kata 'jangan.....beli sejenis kuih saja' sebab tu saya beli tepung pelita paya jaras (kononnya ia dikatakan paling sedap).

Barang banyak kat tangan, kiri kanan penuh plastik yang mengandungi ayam, ikan, sotong, sayur, buah-buah, makanan berbuka. Masa tu saya tak sedar yang saya letak bungkusan kuih pelita terbalik sbb banyak sgt barang nak kena pegang. Sampai kat rumah, tak perasan lagi....bila nak berbuka lepas makan kurma dan minum air....huhhhhh berkobar-kobar nak makan tepung pelita....bukak plastik bungkusan ohhhhhhh tidak tepung pelita saya dah tak nampak rupa.....isi dalamnya tumpah habis atas plastik.....sedihhhhhhh....buang terus kat dalam tong sampah.

Mujur laksa penang nie sedap so tak adalah terkempunan sangat malam semalam. Saya goreng telur sebagai tambahan gravy kat laksa nie. Jadi kalori yang diambil seharian semalam hanyalah 1200 sahaja.






Tuesday, August 9, 2011

Ramadhan 8

Selamat berpuasa kepada anda semua. hari nie dah 9 hari kita semua berpuasa, cepatkan masa berlalu. Ini hidangan yang saya ambil pada hari semalam. Pulang sahaja dari kerja....ada jugak jeling kat pasar ramadan dekat rumah tu (dalam hati teragak-agak nak singgah atau tidak sebab tak ada mood nak masak). Sampai sahaja kat rumah, terus bukak peti ais tengok apa yang hendak dikeluarkan untuk dimasak. Baki ayam panggang dahulu ada lagi tersimpan dalam tupperware so ambil keluar untuk defrost. Saya keluarkan semua sayur yang ada dalam peti ais sebab hari nie nak pergi sayur baru kat pasar Paya Jaras.

Untuk jaudah berbuka, saya buat nasi goreng ayam panggang bersama dengan sayur-sayur yang banyak. Banyak sayur daripada nasi. Nasi saya kukus hanya 1/2 cawan beras dan kemudian hanya guna 1/2 dari nasi tu. Seperti biasa bila berbuka, saya dahulukan dengan 3 biji kurma dan 3 gelas air suam kemudian masuk sembahyang. Selalunya saya rehat sebentar sebelum memakan makanan berat supaya perut saya tidak terkejut terima makanan mendadak. Saya akan habiskan drama kasih Alia. Masa nie saya akan ambil lagi segelas air suam dan minum sambil tengok tv. Lepas tu batulah ke meja makan dan makan nasi goreng. Mesti mak saya sedih bila tahu anak dia berbuka dengan nasi goreng je.....kalau berbuka dengan mak....semua makanan kegemaran saya, saya mintak dia buat. Lepas terawih saya ambil rockmelon 2 hiris dan minum lagi air suam. Masa nie terus terang saya katakan saya teringin nak makan makanan manis. Akhirnya saya pergi kedapur dan ambil sekeping tart shell yang dibuat sebelum ini dan makan.....ahhhhh hilang rasa teringin tu. Dasyatkan.

Baru-baru nie saya ada menonton drama korea. Cerita pendek tu berkisah tentang seorang puteri yang sangat gemuk sehingga dayang2 cakap belakang mengatakan ia puteri lembu. Satu hari ketika bersiar-siar, si puteri nampak seekor anak burung atas pokok dan dia cuba naik pokok tu untuk ambil anak burung. Oleh kerana dia gemuk sangat, dahan yang dia pijak patah dan jatuh kebawah tapi disambut oleh seorang pemuda yang kebetulan lalu disitu. Puter jatuh cinta pada pemuda itu dan minta abang dia (raja) kahwinkan dia dengan pemuda tu. Pemuda tu tak suka pada puteri sebab gemuk tapi disebabkan takut atas lawan perintah raja dia terpaksa berkahwin jugak. malam perkahwinan mereka, putera tu mabuk dan bila pandang puteri tu dia nampak macam seekor babi berada dihadapannya sehingga dia memanggil puteri itu babi. Puteri cuba pelbagai cara supaya suaminya suka pada dia. Puteri minta suaminya beritahu padanya mengapa beliau tidak pernah hendak memandang diri dia. Suami dia kata tak ada apa-apa (bimbang puteri berang dan mengadu pada raja)

Satu hari puteri terserempak suaminya tengah berasmara dana dengan dayang beliau. Suaminya memburukkan puteri dan menghina puteri dengan gelaran yang buruk sambil gelak ketawa bersama dayang. Puteri menangis disebalik pokok dan esoknya dia arahkan orang tangkap dayang tersebut dan dibunuh. Puteri berjumpa dayang dan bertanya mengapa dayang mengkhianati dirinya sedangkan dia amat baik melayan mereka. Dayang dengan berani mengatakan 'lihatlah diri tuan puteri....gemuk macam lembu, tuan puteri fikir dengan membunuhnya akan merubah hati suami puteri. Suami puteri akan cari dayang-dayang lain yang cantik kat istana dan adakah puteri akan bunuh mereka semua.". Puteri menangis mendengar kata-kata dayang dan berikrar untuk diet. Raja mengupah seorang pakar untuk tolong puteri. Puteri tidak tahan dengan godaan makanan dan sentiasa curi-curi makan. Wp hati puteri sakit dengan penghinaan yang diterima tapi ia masih belum dapat melawan godaan makanan yang sedap-sedap.

Pengasuh puteri dapat menangkap puteri ketika puteri sedang mencuri-curi masuk ke dapur untuk mencuri makan. Pengasuh bawak puteri ke tempat suami puerti berasmaradana bersama dayang. Puteri sekali lagi diperdengarkan dengan kata kejian dari mulut suaminya. Pengasuh itu berkata puteri harus balas balik penghinaan itu dengan menjadikan dirinya cantik dan kurus sebagaimana yang didamkan oleh suaminya dan kemudian puteri boleh hukum suaminya dengan hukuman sepatutnya. Puteri menangis dan kali ini azam puteri bertambah kuat dan dia mula berdisplin dalam berdiet. Akhirnya dia kurus dan suaminya mula tergila2 kat dia tapi dia tolak sebagai hukuman kepada suaminya dan halau suaminya dari istana bersama dengan dayang tu. Sebenarnya cinta puteri amat tulus pada suaminya, diakhir cerita beliau terima kembali suaminya yang telah insaf dan hidup bahagia dan puteri jadi gemuk semula selepas lahirkan 2 putera tapi kali nie suaminya sudah boleh terima dirinya sebagai wanita gemuk. Tamat.

Jadi pengajaran cerita nie, hanya keazaman yang kuat sahaja yang dapat menjadikan diet kita berjaya. Ia bukan perkara mudah.....ia amat susah nak dapat tapi bila anda sudah dapat azam ini....anda akan dapat mengawal diri anda dari mengambil makanan yang tidak sihat dan hanya makan yang sihat sahaja bukan hanya untuk kurus tetapi untuk kesihatan diri. Jika anda gagal dalam diet anda...ini kerana anda gagal dapatkan keazaman itu so usahalah cari keazaman anda sendiri. Saya tak kata ia mudah.....saya sendiri sedar ia amat susah dan yang paling susah adalah untuk kekal kurus bila dah kurus.......





Dalam minggu nie saya dapati TBLC telah mengurangkan kadar metabolisma saya kepada 1989 sahaja sehari. Kadar metabolisma saya telah turun. Memang saya sedar kadar metabolisma rendah sebab berat badan saya turun hanya 0.9kg sahaja minggu lepas. Bila kadar metabolisma rendah begini memang sukar untuk turun 1 kg seminggu jika tiada disertakan senaman. Rindu nak pergi gym tapi bulan puasa nie saya 'bekukan' keahlian kelab so tak boleh masuk gym. Senaman boleh dilakukan tetapi harus di waktu petang kira-kira sejam sebelum berbuka. Saya pernah masuk dalam satu forum kelab diet, seorang ahli forum beritahu dia hadkan kalori kepada 800 sahaja dalam bulan puasa. Wahhhhhh.....nekad gila. Jangan biarkan diet buat anda stress.

Monday, August 8, 2011

Kalori kuih cara manis

Pagi tadi masa saya nak isi diari TBLC.....dok tercari-cari kalori kuih cara kat food search TBLC. manalah nak ada kan sbb ini bukan laman web malaysia. Sebab itu saya kenalah kira sendiri berapa kalori kuih cara. Ini saya tujukkan cara mengira kalori kuih cara atau kalori kuih-kuih lain.

1.  Mula-mula saya dapatkan kalori bagi setiap bahan-bahan yang saya guna untuk buat kuih cara

Tepung gandum          250gm  =  493 calories
Telur sebijik                               =   83 calories
Santan                          200ml   =  292 calories
Gula pasir                     1 tsp     =  16 calories

2)  Lepas tu saya kira kalori ikut sukatan bahan-bahan sebenar untuk resepi tersebut

75 gm tepung gandum              = 148 kalori
1 biji telur                                    = 83 kalori
50ml santan                               = 73 kalori
100ml air                                    = 0 kalori
2 tsp gula pasir                          = 32 kalori

Jumlah keseluruhan kalori dalam bancuhan tu = 336 kalori

3.  Dengan mengunakan sukatan diatas saya dapat 12 biji kuih cara

336 kalori/12 biji = 28 kalori bagi setiap biji

Jadi sekarang kita dah tahu berapa kalori dalam sebiji kuih cara manis. Ini kalori homemade ye....kalau beli kat pasar ramadhan lebih dari nie sebab gula dibubuh banyak dan minyak dimasukkan dalam bancuhan kuih cara untuk mendapatkan kuih cara yang cantik.

Sunday, August 7, 2011

Ramadhan 7

 Alhamdulillah....hari nie weight in setelah 6 hari berbuka puasa dengan kadar sederhana. Minggu lepas berat saya adalah 72.2kg dan minggu nie berat turun sebanyak 0.9kg menjadi 71.3kg. Lega sangat......walaupun penurunan tak banyak sebab saya tak sertakan dengan excersice tapi ok lah atleast turun hampir 1 kg jugak.
 Salah satu sebab mengapa saya begitu tekad untuk turunkan berat badan.......kat bawah inilah penyebabnya. Sebelum ini saya dah berjaya turunkan ukuran pinggang sebanyak 15cm tetapi bila saya tidak mengawal makan beberapa bulan yang lepas makan ukuran pinggang (perut) saya naik sebanyak 8 cm. Perut adalah masalah utama saya.....saya tak kisah berbadan gempal asalkan berperut leper tapi bukann sebaliknya. Kita boleh C & P semua tips2 untuk melangsingkan perut dan tampal kat blog....jadikan sebagai entry menarik tapi apa gunanya jika ia hanya sekadar bahan bacaan tapi tak pernah dipraktikkan. Saya yakin boleh turunkan ukuran pinggan sekuarng-kurangnya lagi 6 cm sebelum raya nie supaya baju-baju yang telah ditempah dan dibeli akan terletak elok pada badan. Biarpun berat badan saya tidak berkurangan tapi ukuran pinggang berkurangan....ia adalah satu kejayaan bagi saya.

 Inilah perkembangan diet saya sejak dari minggu pertama saya menyertai thebiggestloserclub. Saya berjaya turun 12 kg pada minggu ke 18....ketika nie berat saya 66kg lepas tu saya mula selesa dan meninggalkan diary dan rutin diet saya. Faktor persekitaran banyak memyumbang kepada kenaikkan berat badan saya....Allah telah memberikan reseki yang murah keapda rakan-rakan senior dipejabat saya....sejak awal tahun seorang demi seorang rakan senior dinaikkan pangkat atau berpindah ke jabatan lain maka setiap kali itu jamuan diadakan. Masa tu asyik makan....makan....makan sahaja..... Bila dah terbiasa ambil makanan secara berlebihan maka nak kembali semula kepada rutin diet dah mula sukar. Bayangkan pada satu pagi ketika saya hendak bersarapan oat seperti biasa tiba2 rakan sekerja bawak nasi lemak ayam goreng berempah untuk semua staff. Saya boleh tolak mangkuk oat tersebut dan ambil nasi lemak tu. Rakan sekerja lelaki yang ada kat meja makan terkejut tengok saya....bila saya habis makan sebungkus nasi lemak tu dia pun tegur " Bda....saya tak pernah tengok u makan macam nie...apa dah jadi dengan diet u". Masa tu nak balik semua ke rutin asal dah payah.....tapi sekarang alhamdulillah dah dapat balik semangat tu. Bukan senang tau nak dapatkan 'keazaman'....cakap senang tapi nak buat payah.

Ok inilah hidangan berbuka saya pada hari ke 7 berpuasa nie. Saya buat ikan siakap kukus. Saya ratah saya tanpa nasi.....ikan siakap nie saya hanya guna sebelah sahaja. Resepi ikan siakap kukus nie ada saya masukkan kat blog resepidaria.com.
 Lepas terawih saya makan kuih cara manis. Kuih cara yang dibuat sendiri.....boleh kawal kandungan lemak dan gula bila buat sendiri.

Ramadhan 6

Hari nie saya berbuka dengan 3 biji kurma dan 2 gelas air suam kemudian masuk sembahyang maghrib. lepas sembahyang saya ambil 2 gelas lagi air suam. Dalam jam 8 barulah saya makan nasi. Kali nie saya makan nasi putih 1/2 cawan dan sotong masak kicap bersama sayur. Lepas terawih saya hanya ambil 1 gelas air suam dan anggur.



Kalori pada hari ini adalah 1345. lebih sikit sebab sotong masak kicap.

Ramadhan 5

 Puasa yang ke 5, hari nie saya buat mee udang sebagai hidangan berbuka. Alhamdulillah setelah 5 hari saya berbuka secara sederhana. Perut saya dah boleh terima berbuka dengan air suam tanpa air manis seperti biasa....mengambil air cukup 7-8 gelas pada mulanya amat sukar tapi akhirnya berjaya jugak.

Pengambilan kalori hari ke 5 adalah 1116 kalori. Bersahur seperti biasa oat dengan madu dan segelas milo kosong.

Friday, August 5, 2011

Ramadhan 4

 Hari ini sudah 4 hari kita berpuasa. Godaan dalam bulan puasa nie tak lah teruk sangat dirasai.....kerja dalam aircon memanglah tak terasa letih....balik pulak terus ke rumah, dah tak singah kat mana-mana. saya suka masak sendiri sebab ia boleh menyibukkan saya sementara hendak menunggu masa berbuka. Saya dah decide lauk apa nak masak so sebelum keluar rumah...saya akan keluarkan ayam/ikan dari tempat beku ke dalam tempat sejuk sahaja. Bila balik rumah taklah lama menunggu ayam/ikan hendak nyahbeku.

Saya pernah mengikuti satu seminar makanan sihat dari seorang pensyarah universiti. Beliau nie sudah berusia 50-an tapi masih nampak cantik dan langsing. Kalau pandang dari belakang kita agak dia berusia 30an. Prof nie kata bila dia masak dirumah untuk anak dan suaminya....dia akan pastikan ikan/ayam hanya seorang seketul sahaja. Nasi juga dimasak ikut sukatan contohnya dia hanya ambil 1/2 cawan nasi, anak dia 1/2 cawan dan suami dia 1 cawan nasi jadi nasi yang dimasak adalah 2 cawan nasi sahaja (1 cawan beras). Keluarga dia tidak digalakkan/dibolehkan menambah....makan setakat itu sahaja. Masa dengar tu kami semua pandang satu sama lain......teruknya kalau saudara mara dia bertandang ke rumah dia kalau semua makanan kena catu macam tu. Time rehat....kami tengok dia ambil makanan....memang seperti yang dijangkakan....sikit sahaja makanan yang diisi dalam pinggan (sikit sini bukan sikit sangat....sederhanalah...bukan penuh membumbun dengan lauk pauk). Bila saya dah belajar berdiet mengikut kiraan kalori barulah saya faham mengapa dia kata begitu....dia biasakan anak dan suami dia makan ikut keperluan diri sahaja dan tidak berlebihan.

Sebenarnya bulan puasalah badan kita susah nak kurus sebab kesilapan semasa berbuka....ketika nie nafsu makan kita amat besar....semua makanan kita nak makan dan kalau diikutkan kita akan ambil 2 kali ganda makanan dari masa kita tidak berpuasa. Inilah yang saya rasai bila mengisi diari The BiggestLoserClub.....setiap makanan yang saya makan, saya dah rasa macam sikit tetapi bila dimasukkan dalam diari rupanya saya dah makan hampir mencapai limit 1500 kalori sehari.

Waktu Sahur

1 cawan milo kosong
1 mangkuk kecil oat (35gm) + Susu HL + Kismis + Kurma + Madu
2 gelas air suam

Ini sahaja dah 480 kalori


Waktu berbuka/Iftar

3 biji kurma
3 cawan air suam
1 mangkuk kecil bubur kacang semalam yang dihangatkan

Ni sahaja dah 350 kalori

Waktu makan malam (dalam jam 8)

1/2 cawan nasi             199 kalori
1 ketul ayam bakar
1 mangkuk sayur goreng
1 cawan air suam

Ayam bakar nie bukan semua saya makan ye. saya cuma ambil 1/2 daripad ketulan nie. Bakinya disimpan.
Selepas terawaih/makan lewat malam


2 slice tembikai
1 cawan air suam


Bila sudah disi dalam diari pagi tadi....rupanya saya dah ambil 1486 kalori semalam. Jika anda lihat tak banyak saya makan.....untuk memastikan saya makan dalam kalori yang dihadkan, saya tidak menyediakan air manis. Keperluan kalori dalam badan sehari adalah 2100 (wanita) dan saya hadkan 1500 maka badan akan membakar 600 dari simpanan lemak. kalau sehari hanya 600...seminggu baru 4000. kalau nak turunkan 1 kg kena bakar lebih 3000(bergantung kepada metabolisma






Thursday, August 4, 2011

Ramadhan 3

Alhamdulillah.....puasa ke 3 nie saya masih mampu menahan godaan makanan. Dalam jam 3.35 petang semalam seorang rakan sekerja telah mengemailkan kupon promosi Pizza Hut 3 keping pizza berharga RM33 sahaja. Promosi bermula dari 1hb hingga 3hb....jadi semalam adalah hari terakhir promosi tersebut. Wahh sapa tak tergoda dengan promosi tu kan. Saya nie excited sungguhlah nak beli pizza tu.....tapi takan nak habiskan 3 pizza tu. Saya tanya kawan2 yang nak kongsi tapi malangnya tak ada orang pulak nak kongsi. Bila tak ada orang nak kongsi saya kata 'tak kisahlah nanti boleh simpan dalam peti'.....huhhhh nak jugak tu. Lepas habis waktu kerja saya drive pergi kat Pizza Hut Kota Damasara Sek.6.....tapi boleh batalkan niat nak beli sebab hati berat sangat nak rosakkan diet.....azam kuat. Alhamdulillah....dalam diet 'keazaman' adalah penting. Bukan senang nak dapatkan 'keazaman' dan kekal dengan azam itu......bila dah dapat azam maka segala usaha jadi senang sahaja. Jika anda tanya saya tak lapar ke berbuka dengan makanan macam nie. Biar saya beritahu pengalaman saya setakat ini....puasa tahun inilah saya rasa tidak terlalu letih, malas, lapar atau mengantuk. Dah 3 hari berlalu tapi saya terasa tidak lapar langsung dan tidak letih serta mengantuk.....saya rasa segar. Mungkin sebab saya jaga pengambilan air yang mencukupi.

Ini adalah makanan yang saya ambil untuk hari ini.

Sahur

1 gelas air suam
1 mangkuk kecil oat segera   +1/2 cawan susu HL+1 sudu makan kismis+1 sudu kecil madu
3 biji kurma
Milo kosong
1 gelas air suam

Iftar

3 biji kurma
2 gelas air suam
1 mangkuk kecil bubur kacang hijau



Makan malam/lepas magrib
2 gelas air suam
1 pinggan kecil sayur campur
1 mangkuk kecil sup ikan merah
1/4 cawan nasi kukus




Makan lewat malam

1 biji Dragon Fruit - 60 cal
1 gelas air suam

Kalori pada hari ini adalah 1420 (sebab makan bubur....bubur nie sahaja dah 350 kalori)

Tips untuk makan sedikit adalah guna pinggan kecil dan mangkuk kecil. Mangkuk kecil dot-dot biru kat atas tu adalah berukur lilit 16sm sahaja. Itulah mangkuk yang saya guna untuk menghadkan pengambilan makanan saya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...