Friday, July 20, 2012

Rich Man, Poor Women : Episode 2

Kalau ikuti drama jepun yang sedang dikeudara sekarang memang tension sebab setiap episode ambik masa nak disubtitlekan. Drama jepun nie dah disiarkan pada malam isnin di jepun dan raw video didownload pada hari selasa tapi episode yang disubtitle hanya disiarkan pada hari khamis. Ia ambik masa 3 hari untuk subtitle....tidak seperti drama korea hanya beberapa jam selepas disiarkan di television. That why....memang tension menunggu terutama kalau kita dah addict kat drama tu. Oh ya....pelakon yang melakonkan watak Asahina adalah Arata yang juga melakonkan watak Masako Izekawa dalam Mitssu No Aji. Drama yang saya telah ulas sebelum ini.

Note:

Haruka mengenalikan dirinya sebagai Chihiro Sawaki kepada Hyuga so nama Sawaki saya tulis jika perbualan melibatkan Hyuga.

Hyuga mengidap sejenis penyakit yang mana dia tidak boleh mengingati nama atau wajah seseorang walaupun orang itu baru ditemui.

Episode 2

Vacum robotik bergerak menghala ke arah sofa dimana Hyuga sedang tidur. Hyuga terjaga dan memandang vacumm tersebut sambil berkata 'selamat pagi'. Dia bangun dan masuk ke bilik pakaian yang kita lihat tersusun pakaian yang terdiri daripada pakaian santai dan puluhan pasang kasut snicker. Selepas berpakaian, dia memasuki garaj kereta....wowwww beberapa kereta sport mewah dan motosikal besar tersusun rapi untuk dipilih.


Dia bergerak ke kereta sport putih dan lihat sepasang kasut hitam yang berada ditempat duduk belakang. Dia ambil kasut tersebut dan memorinya kembali kepada Sawaki.....bagaimana wanita itu membantunya ketika dia dalam masalah mengingati nama orang dan bagaimana dia memarahi wanita itu.....dia memandang kasut hitam itu dan berkata 'dia tidak perlukan kasut ini lagi' dan terus membuangnya dalam tong sampah.


Sawaki yang memakai pakaian kot dan skirt hitam (job hunting dress) mencari kasutnya....baru dia teringat yang dia tinggalkan dalam kereta Hyuga. Dia ambil kasut buruk dari rak sambil berkata 'it's fine.....its fine".

Ketika sedang hendak menyarung kasut, Sawaki menerima panggilan telefon daripda rakannya yang bertanya berkenaan dengan tugas 48jamnya dengan Next Innovation. Ketika ini dia flash back kepada kata-kata Hyuga "people like you are not welcome"....sambil mengeluh dia memberitahu rakanya bahawa ia sangat mengecewakan dan ia telah berakhir....tambahan pula keadaan telah menjadi kacaubilau sambil memorinya kembali kepada saat-saat Asahina bertanya 'siapa dia sebenarnya'.


Flashback adegan dalam kereta, Asahina bertanya siapa dirinya yang sebenar dan berkata bahwa adalah menyalahi undang-undang memasuki syarikat dengan mengunakan identiti palsu. Asahina memberitahu bahawa dia telah menyiasat identiti Sawaki/Haruka dan menyatakan bahawa Haruka hanyalah seorang pelajar Universiti biasa jadi tidak ada yang menimbulkan syak tentang dirinya. Jawapan yang keluar dari mulut Haruka adalah nama Chihiro Sawaki disebut secara spontan dan dia tiada niat apa-apa. Fuhhhhh gadis ini tidak mendedahkan rahsia....alasan selamat yang diberikan....Asahina tidak memaksa, dia terima jawapan tersebut.

Haruka yang masih ditalian telefon telah berkata kepada sahabatnya bahwa dia hendak keluar untuk 'job hunting' dengan harapan bahwa dia akan ditawarkan pekerjaan. Dia keluar dari rumah sewa dan membuka peti surat tetapi tiada surat didalamnya.

Adik Asahina iaitu Yoko yang berada dihadapan bangunan pejabat Hyuga bersama dengan pekerja restoran yang sedang menyemak penghantaran barang mentah restoran. Tiba-tiba kereta sport merah tekan hon, lori barang menghalang jalannya.....Yoko cepat-cepat tutup pintu lori dan wajahnya berseri apabila melihat Hyuga...dia dengan ceria menegur tetapi Hyuga memandangnya dengan wajah keliru. Dia berlari ke arah kereta sport itu sambil memperkenalkan diri tetapi Hyuga terus berlalu pergi tanpa pedulikannya. Yoko berkata Hyuga masih tidak mengingatinya.

Didalam lif, Asahina memberitahu bahawa wanita yang ditemui dihadapan bangunan itu adalah adik perempuannya. Asahina berkata bahawa dia berharap Hyuga akan mengingatinya jika bertemu beberapa kali selepas ini. Asahina memberitahu bahwa dia telah menelefon Sawaki sebab mereka ada perjumpaan dengan Mrs Fujikawa dalam jam 5 dan memandang wajah Hyuda untuk melihat reaksinya. Tiada riak perubahan di wajah Hyuga dan dia berkata dengan sinis 'call her if you wish, she'll come running like a good doggy". Asahina cuba mengorek rahsia dengan bertanya mengapa Hyuga memilih Sawaki...adakah disebabkan dia Chihiro Sawaki. Hyuga menjawap bahawa Asahina telah melihat sendiri bagaimana Sawaki mempunyai persamaan dengan 'homework' vice president....mereka secocok seperti a couple of idiots...jadi pilihannya tepat.

Asahina menelefon Haruka supaya datang ke Next Innovation. Di pejabat Next Innovation, akauntan syarikat mengeluh apabila melihat Hyuga tiba dengan berpakaian santai dan mengingatinya bahawa mesyurat lembaga pengarah akan diadakan dalam jam 2. Hyuga menukar pakaiannya dan memakai suit pejabat yang kemas....apabila melihat Sawaki/Haruka, dia terus berjalan ke arah gadis itu sambil memanggil namanya dengan mesra dan berkata dia ingin berbual panjang dengan Sawaki.

Turn out....Sawaki diperendahkan dihadapan staff Next Innovation.....dia dikatakan sebagai 'typical example of an idiot"....."Chihiro Sawaki the incompetent". Malah dia juga mengutuk pakaian Sawaki.


Sawak/Harukai bertemu dengan Asahina di bilik Fun Room. Asahina mengatakan bahawa bukan tindakan yang bijak jika beliau mengeluarkan Haruka sekarang dan dia bercadang untuk 'wait and see'.
"Why did you call yourself Chihiro Sawaki"
"Why does Hyuga care so much about this name....you stirred his interest" 
Dia masih menanyakan soalan ini tetapi haruka hanya mendiamkan diri. Haruka mengatakan bahawa dia bersetuju untuk meneruskan tugasannya untuk projek ini walaupun agak menyedihkan digelar 'incompetent fool'.  


Asahina berjalan mendekati Haruka dan berbisik mengatakan bahwa Toru Hyuga mempunyai pemikiran yang negative terhadap pencapaian akedemik jadi dia berharap Haruka dapat menunjukkan kepada Hyuga kuasa pendidikan tinggi sambil menepuk bahu gadis itu. Dipintu keluar dia menyatakan bahwa dia juga dari Universiti of Tokyo.

Haruka menunggu di ruang pejabat....sekumpulan ahli lembaga pengarah keluar dari bilik mesyurat sambil berkata bahwa Hyuga melayan mereka dengan kurang sopan.....akauntan syarikat memujuk mereka dengan mengatakan bahwa Hyuga tidak mempunyai common sense. Hyuga yang mendengar perkataan tersebut berkata 'oh yes, that sense that belongs to common folks". akauntan cepat-cepat menghalang Hyuga sambil menutup pintu kaca dan membawa para pemegang saham keluar dari pejabat. Hyuga membuat mimik lucu di pintu kaca dan Haruka yang memerhati dari tadi tersenyum memandang beliau.


Sawaki disediakan pakaian pejabat yang elegen bagi pertemuan dengan Mrs Fujikawa. Dalam bilik pejabat Hyuga, Sawaki diserahkan kertas kontrak yang dia perlu tandantangani...dalam kontrak menyebut bahawa dia akan dibayar upah sebanyak 50 dollar sehari serta pakaian dan jika ada reward sebanyak 15,000 dollar akan diberi jika matlamat dicapai dalam tugasnya memberi imej dan PR yang positive dalam mengambil hati Mrs Fujikawa. Tugasnya hanyalah "strictly limited to listening and nodding". Jika Sawaki mampu melaksanakannya maka dia diperlukan selama 2 bulan. Hyuga banyak mengunakan perkataan-perkataan menghina dan menyindir sepanjang percakapannya dengan Sawaki.

Mesyuarat dengan Mrs Fujikawa berjalan dengan lancar. Dalam perjalanan pulang, Hyuga meminta pemandu memberhentikan kereta untuk menurunkan Sawaki dan sebelum Sawaki keluar dia menyerahkan fail tebal.....maklumat yang perlu dibaca. Sawaki keluar dan tiba-tiba dia tteringat akan kasut yang ditinggalkan dalam kereta Hyuga.

Hyuga menjawap bahwa dia telah buang kasut itu...lagipun kasut tu murah dan menghulurkan wang dan menyuruh Sawaki membeli kasut baru. Tiba-tiba air mata menitis atas duit tersebut....Hyuga memandang panik dan Sawaki berkata awak boleh beli orang dengan wang tetapi kasut itu mempunyai sentimental value. Dia tidak mahu wang Hyuga dan terus berlalu pergi.


Hyuga merenung wang tersebut. Seorang lelaki tua menghampirinya....Hyuga berkata dia merasa tenang bila berada di sini. Dia menceritakan tentang gadis yang mempunyai nama yang sama dengan ibunya dan berkata apabila gadis itu berada disampingnya dia menjadi tidak tenang dan dirinya seperti tidak berfungsi dengan betul. Lelaki tua itu berkata bahawa memang pelik tentang nama itu tetapi gadis itu telah membangkitkan sesuatu untuk kamu. Adakah dia menyerupai ibu kamu...Hyuga gelak sambil berkata bahwa gadis itu jenis manusia yang menyusahkan....ibu saya????. Hyuga tidak meneruskan ayat terakhir itu dan dia terus mendiamkan diri.


Haruka yang berada di kampus bersama 2 rakan baiknya sedang complain tentang kelakuan Hyuga. Kawannya berkata bahawa Haruka banyak komplain tentang Hyuga tetapi haruka tetap berkerja keras untuknya. Mrs Fujikawa muncul dikampus untuk memberi ceramah di universiti telah nampak Haruka.

Haruka telah menghadirkan diri ke interview yang ke 32. kali ini personaliti haruka nampak perubahan....dia lebih berkeyakinan bila menjawap. Penemuduga mengatakan bahawa Haruka telah memberikan 'good impression'...Haruka menjawap ini kerana dia berpeluang bekerja, dibuli oleh bossnya...situasi amat menyukarkan tetapi dia tidak putus asa.... buat yang terbaik dan apabila seseeorang memberitahu saya bahwa dia telah melakukan tugas dengan baik...dia merasa amat gembira. Kali pertama Haruka keluar dari bilik interview dengan wajah yang gembira.

Perbincangan projek antara syarikat Next Innovation dan kumpulan Mrs Fujikawa berlangsung. Sawaki memberikan penerangan berkenaan dengan projek tersebut.

Hyuga merenung wajah Sawaki semasa gadis itu bercakap tetapi apabila habis bercakap dia palingkan wajahnya...Sawaki pula merenung wajahnya sambil dia teringat kata-kata penemuduga "Our company appreciates what he has made of you", Haruka menjawap "yet he's not that type of benevolent person". Saya suka reaksi Hyuga apabila menyedari Sawaki/Haruka merenungnya. Perlakuan mereka diperhatikan oleh Mrs Fujikawa.

Pada malamnya mereka menghadiri majlis pembukaan restoran Eclat Noble dimana adik Asahina, Yoko menjadi chef. Yoko memerhati tetamu yang hadir....dia mencari Hyuga. Apabila terpandang Hyuga dia terus tersenyum. Dia menghidangkan rice omelet kepada Hyuga sambil bertanya adakah makanan itu kena dengan selera Hyuga. Yoko mendedahkan bahawa dia mengenali Hyuga 9 tahun yang lepas....lebih dahulu daripada abangnya, ketika itu Hyuga berkerja sambilan dikedai T-shirt dan Jean...mereka telah berbual selama 2 jam dan dari perbualan itu Hyuga memberitahu dia bahawa rice omelet adalah makanan kegemaranya. Hyuga memandang dengan serba salah sebab dia langsung tidak mengingati gadis itu. Yoko bangun dengan kecewa...Hyuga langsung tidak mengingati apa-apa tentang dirinya. Haruka hanya mendengar dan memandang mereka dari meja dibelakang.

Selepas jamuan mereka kembali berkerja sehingga lewat malam. Keesokkan paginya barulah Haruka pulan kerumah...bila dia buka peti surat didapati ada surat panggilan temuduga kedua. Dia pergi berjumpa dengan Asahina dan memberitahu bahwa dia telah menerima panggilan final interview dan dia ingin berhenti dari Next Innovation sambil menyerahkan kad pekerja. Asahina berkata misteri Chihiro Sawaki masih belum terbongkar...it's to bad.


Keesokan paginya Haruka bangun dengan begitu gembira sekali untuk menghadiri final interview. Hari ini job huntingnya akan berakhir. Dia tampal surat panggilan temuduga itu diatas note-note syarikat interview yang dia telah gagal sebelum ini. Semasa keluar dari rumah, Asahina menelefon bertanya pukul berapa interviewnya. Dia beritahu jam 10...Asahina menyebut Mrs Fujikawa.....tetapi tidak meneruskan ayatnya sebab interview Haruka lebih penting.


Asahina dan hyuga menghadiri pertemuan dengan Mrs Fujikawa. Mrs fujikawa mendedahkan bahawa beliau telah pergi ke universiti untuk bagi ceramah dan ternampak Sawaki. Sawaki adalah pelajar dan bukan pekerja next Innovation. Mereka telah menipu dengan menyatakan bahawa Sawaki adalah ketua pembangunan sistem di India dan salah seorang pengasas Next Innovation. Semua penipuan ini dibuat sebab ingin mensasarkan dirinya. Sawaki dari Universiti yang sama, jenis wanita yang sama dengannya untuk memberikan 'best impression' kepadanya sebab Mrs Fujikawa begitu senang dipengaruhi dengan orang yang berpersonaliti seperti itu. Tiba-tiba pintu diketuk dan Haruka muncul dibilik mesyurat itu dengan pakaian 'job hunting' nya. Mrs Fujikawa bangun dan dan berjalan kearah Haruka "you are so busy job hunting. In that fit...it's so obvious...don't underestimate me". Asahina memandang jam tangannya...lagi 20 minit ke pukul 10 pagi dan dia meminta supaya Haruka dibenarkan keluar sebab syarikat yang melakukan kesalahan bukan Haruka tetapi Mrs Fujikawa tidak benarkan. Tiba-tiba Hyuga yang dari tadi diam....mengeliat sambil menyebut ahhhhhhhhh......"let's drop the pretense...we're done here...I'm so glad it end here...you two girls hitting it off, i was disgusted....now can we talk about business". Mrs Fujikawa memberitahu bahawa Next Innovation dilarang untuk memasuki mana-mana kontrak kerajaan untuk industri telekomunikasi.

Asahina, akauntan MrYamagami dan Hyuga berbincang dibilik Hyuga bahawa larangan untuk memasuki kontrak akan merosakkan syarikat mereka. Hyuga yang sibuk menekan keyboard komputer berkata bahawa beliau tidak akan pergi merayu Mrs Fujikawa kerana itu bukan caranya. Asahina berkata adalah menjadi kesilapan mereka memperkenalkan Sawaki...Hyuga menjawap "revoke her contract". Asahina memberitahu bahawa Sawaki telahpun berhenti dan hari ini adalah final interviewnya dan dia mungkin akan diterima berkerja. Jari Hyuga terhenti sebentar tetapi dia kawal emosinyal dan terus dengan sikap sinisnya sambil berkata 'she come here blindly, knowing that she had no prespect'. Asahina merasa kesal dengan sikap Hyuga telah berkata bahawa Hyuga tidak pernah mengetahui bagaimana pentingnya final interview sebab dia tidak pernah  berpengalaman mencari kerja...Haruka datang dengan hati yang ikhlas. Hyuga menjawap 'she should not poor her emotions so easily....excellent lesson for her". Selepas mendengar jawapan Hyuga....Asahina terus keluar dari situ.Haruka menunggu Mrs Fujikawa dihadapan pejabatnya tetapi beliau tidak diendahkan. Haruka tetap menunggu sehingga ke malam dan walaupun hujan beliau tidak berganjak dari situ. Keesokan harinya sekali lagi dia menunggu kedatangan Mrs Fujikawa....kali ini dia dapat bercakap selepas dia jatuh tersungkur dihadapan Mrs Fujikawa....dia mengejar wanita itu dari belakang sambil meminta supaya Next Innovation diberikan peluang kedua. Perlakuan Haruka diperhatikan oleh Asahina yang kebetulan berada disitu.

Didalam lif, Asahina memberitahu kepada Hyuga yang sedang asyik dengan handphonenya tentang Sawaki yang telah menunggu Mrs Fujikawa dihadapan pejabatnya selama 2 hari dan bagaimana gadis itu merayu supaya peluang kedua diberi kepada syarikat mereka. Hyuga yang acuh tidak acuh menjawap 'typical of her'. Bila Asahina keluar lif dan pintu lif tertutup barulah Hyuga menurunkan handphonenya dan mengeluh.


Suasana kampus menjadi kecoh....semua pelajar berlari-lari untuk melihat Tohru Hyuga dan mereka mengerumuninya. Sawaki menjadi panik dan berkata adakah Hyuga datang untuk memarahinya.

Hyuga dengan sikap kasarnya telah menjerit marah sebalik sahaja nampak wajah Sawaki. Dia memarahi Sawaki kerana datang ke perbincangan dengan Mrs Fujikawa sambil berkata adakah dia terlalu bodoh sebab tidak dapat membezakan antara masa depan sendiri dan syarikat orang lain. Memarahinya kerana menunggu dihadapan pejabat Fujikawa....akhir sekali dengan nada perlahan dia berkata bahawa Sawaki telah melembutkan hati wanita itu dan syarikat telah diberi peluang kedua. Sawaki keliru mengapa Hyuga memarahinya sedangkan sepatutnya dia berterima kasih kepadanya.

Hyuga yang termalu terus hendak pergi tetapi berpatah balik dan menyerahkan bungkusan kepada Haruka. Kasut hitam yang dikatakan telah dibuang itu telah diambil semula oleh Hyuga.
Ketika dia hendak beredar....sawaki berkata bahawa dia akan berusaha lebih keras dalam job hunting. Hyuga berpaling dan berkata ya itu bagus dan syarikat Next Innovation juga akan memertimbangkan permohonannya. Kemudian dia berpaling semula dan berkata 'esok datang kerja'....sambil membaling kad kerja kepada Sawaki.....rupanya itu adalah permintaan Mrs Fujikawa supaya Sawaki dijadikan pekerja tetap Next Innovatin jika hendak projek diteruskan.

Haruka pergi berjumpa Mrs Fujikawa untuk mengucapkan terima ksih atas pertolongannya. Mrs Fujikawa memberitahu hyuga telah datang berjumpa dengannya dan dia telah memberikan virtual data untuk 13,000,000 individu dan dalam masa 30 minit Hyuga berjaya transfer kedalam program baru. Dia begitu bijak dalam IT dan sebab itu projek itu diberikan kepada Next Innovation.


Keesokan paginya Haruka pergi berkerja dengan riang dan pada hari ini dia tidak memakai lagi baju 'jop hunting dress'.

Dia nampak kereta Hyuga dan Hyuga pula telah memberhentikan kereta apabila nampak Yoko sambil berkata 'selamat pagi....Yoko". Ini membuatkan gadis itu tersenyum gembira., akhirnya Hyuga menyebut nama dan mengingati wajahnya.


Didalam lif....Hyuga memuji pakaian Sawaki sambil mengatakan bahawa dia suka gaya begitu. Sawaki tersenyum sipu apabila dipuji.....Hyuga menjeling. Saya suka reaksi mereka berdua. Dalam masa yang sama dibilik pejabat Asahina.....dokumen berkenaan Haruka berada diatas meja dan Asahina yang sedang bercakap dengan seseorang telah meminta orang itu meneruskan siasatan terhadap Haruka dan siapa Chihiro Sawaki.

Bersambung........

Saya suka melihat reaksi kekok Hyuga apabila berhadapan dengan Sawaki.....perubahan riak wajah mereka berdua. Watak Asahina yang cool dan memahami. Dia bijak kawal keadaan. Diharapkan wataknya tidak diubah oleh pengarah drama ini menjadi rakan yang mengkhianati Hyuga.

Rahsia bagaimana Haruka megetahui tentang Chihiro Sawaki dan mengapa Hyuga merahsiakan daripada Asahina masih menjadi pertanyaan. Asahina adalah sahabat baiknya dan orang kepercayaannya....tetapi mengapa dia merahsiakan hal tersebut dan hanya bercerita dengan sami di kuil sahaja.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...